Author Topic: FrankenCube v0.1 Its ALIVE!!!  (Read 4275 times)

spegelius

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 51
    • View Profile
Re: FrankenCube v0.1 Its ALIVE!!!
« Reply #75 on: June 17, 2016, 12:16:47 am »
Yes, it's RAMPS1.4 and A4988 drivers. I have tuned the vrefs to ~0.25V for X, Y and Z. For E i'm using ~0.94V, it was skipping steps with lower vrefs and by calculation this should feed the max amps the stepper can take (not a Cube stepper, mind you).

For the extruder steps, i set it to 147 instead of 80, can't remember the name of the variable (STEPS_PER_UNIT perhaps?)

The controller i'm using is http://reprap.org/wiki/RepRapDiscount_Full_Graphic_Smart_Controller. If you have different controller, you need to comment out #define REPRAP_DISCOUNT_FULL_GRAPHIC_SMART_CONTROLLER from the config and uncomment proper line for your LCD/controller.


soso2

  • Newbie
  • *
  • Posts: 18
    • View Profile
Re: FrankenCube v0.1 Its ALIVE!!!
« Reply #76 on: June 17, 2016, 03:08:07 pm »
Yes, it's RAMPS1.4 and A4988 drivers. I have tuned the vrefs to ~0.25V for X, Y and Z. For E i'm using ~0.94V, it was skipping steps with lower vrefs and by calculation this should feed the max amps the stepper can take (not a Cube stepper, mind you).

For the extruder steps, i set it to 147 instead of 80, can't remember the name of the variable (STEPS_PER_UNIT perhaps?)

The controller i'm using is http://reprap.org/wiki/RepRapDiscount_Full_Graphic_Smart_Controller. If you have different controller, you need to comment out #define REPRAP_DISCOUNT_FULL_GRAPHIC_SMART_CONTROLLER from the config and uncomment proper line for your LCD/controller.


Thanks spegelius, I got my ramps to work with your marlin Rc..  But I have to ask you something, when I try to move my X axis to the Left going towards the end stop, Pronterface says endstops hit:  X:2.99   The X axis will move to Right no problem, but when I try to move it back to the endstop, it wont let me, is this normal?
Also when I hit Y+ the bed moves forward, but when I try Y- the bed wont go back to the endstop, is this normal??
 Can you tell me does the  X,axis  control the extruder  from left to right?, and the Y controls the print bed going forward and back?,  is this right?
« Last Edit: June 18, 2016, 07:30:11 am by soso2 »

spegelius

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 51
    • View Profile
Re: FrankenCube v0.1 Its ALIVE!!!
« Reply #77 on: June 18, 2016, 09:06:45 am »

 Thanks spegelius, I got my ramps to work with your marlin Rc..  But I have to ask you something, when I try to move my X axis to the Left going towards the end stop, Pronterface says endstops hit:  X:2.99   The X axis will move to Right no problem, but when I try to move it back to the endstop, it wont let me, is this normal?
Also when I hit Y+ the bed moves forward, but when I try Y- the bed wont go back to the endstop, is this normal??
 Can you tell me does the  X,axis  control the extruder  from left to right?, and the Y controls the print bed going forward and back?,  is this right?

Yes, X is left to right and Y is forward and back.

What is your X and Y position after homing them? When i had bed 0,0,0 position set to bed center (BED_CENTER_AT_0_0), X and Y where showing -71 on the LCD screen. Now that i've commented out BED_CENTER_AT_0_0, X and Y are 0 after homing.

soso2

  • Newbie
  • *
  • Posts: 18
    • View Profile
Re: FrankenCube v0.1 Its ALIVE!!!
« Reply #78 on: June 18, 2016, 10:27:42 am »

 Thanks spegelius, I got my ramps to work with your marlin Rc..  But I have to ask you something, when I try to move my X axis to the Left going towards the end stop, Pronterface says endstops hit:  X:2.99   The X axis will move to Right no problem, but when I try to move it back to the endstop, it wont let me, is this normal?
Also when I hit Y+ the bed moves forward, but when I try Y- the bed wont go back to the endstop, is this normal??
 Can you tell me does the  X,axis  control the extruder  from left to right?, and the Y controls the print bed going forward and back?,  is this right?

Yes, X is left to right and Y is forward and back.

What is your X and Y position after homing them? When i had bed 0,0,0 position set to bed center (BED_CENTER_AT_0_0), X and Y where showing -71 on the LCD screen. Now that i've commented out BED_CENTER_AT_0_0, X and Y are 0 after homing.
My configuration are the same as in the marlin Rc you uploaded?  I figured you and I have the same printer, so there all configuration h setting would be all calibrated, but when I try to make my Extruder go left from the middle, the software says that my endstop is being triggered I guess, because it wont let me go left at all.  also my Y axis the print bed will move forward but wont go let me move it back towards the endstop..  any idea what I am doing wrong?

spegelius

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 51
    • View Profile
Re: FrankenCube v0.1 Its ALIVE!!!
« Reply #79 on: June 18, 2016, 10:45:19 am »
Did you pull the latest version of the configuration? I made a new commit that moves the origin to the corner, which should allow you to move it freely

soso2

  • Newbie
  • *
  • Posts: 18
    • View Profile
Re: FrankenCube v0.1 Its ALIVE!!!
« Reply #80 on: June 18, 2016, 11:04:39 am »
Did you pull the latest version of the configuration? I made a new commit that moves the origin to the corner, which should allow you to move it freely

No I didn't upload the latest verison, I thought the only change was the SD card support, I will upload and let you know, a little later.. Thanks for all your help.

soso2

  • Newbie
  • *
  • Posts: 18
    • View Profile
Re: FrankenCube v0.1 Its ALIVE!!!
« Reply #81 on: June 18, 2016, 05:52:20 pm »
Did you pull the latest version of the configuration? I made a new commit that moves the origin to the corner, which should allow you to move it freely

No I didn't upload the latest verison, I thought the only change was the SD card support, I will upload and let you know, a little later.. Thanks for all your help.
I just tried it, I don't understand, why my x, y, z, axis are only going in one direction, if I try the other direction, pronterface says endstop hit.. I also tried to raise my Z axis up 10mm and it went so fast all the way to the top, and kept trying to go..  You are saying you are getting good prints with these setting??
 I don't understand what im doing, wrong.. 

spegelius

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 51
    • View Profile
Re: FrankenCube v0.1 Its ALIVE!!!
« Reply #82 on: June 19, 2016, 04:27:57 am »
I just tried it, I don't understand, why my x, y, z, axis are only going in one direction, if I try the other direction, pronterface says endstop hit.. I also tried to raise my Z axis up 10mm and it went so fast all the way to the top, and kept trying to go..  You are saying you are getting good prints with these setting??
 I don't understand what im doing, wrong.. 

Hmm it seems to me that your endstops aren't wired correctly. I put them to the tip pins shown in here: http://www.reprap.org/mediawiki/images/0/06/RAMPS_dossier.pdf; xmin, ymin and zmax.

soso2

  • Newbie
  • *
  • Posts: 18
    • View Profile
Re: FrankenCube v0.1 Its ALIVE!!!
« Reply #83 on: June 19, 2016, 10:57:43 am »
Hmm it seems to me that your endstops aren't wired correctly. I put them to the tip pins shown in here: http://www.reprap.org/mediawiki/images/0/06/RAMPS_dossier.pdf; xmin, ymin and zmax.
[/quote]
 Your right, I had my end stop x-min y-min z-min,  Will this stop my z axis from raising the print bed 100mph?  z axis is super fast, almost broke my bed. I took the bed off for now, until I get this right..
 I'm sorry to be asking you so many questions, I am also googling a lot of info as well.
Thank you again

spegelius

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 51
    • View Profile
Re: FrankenCube v0.1 Its ALIVE!!!
« Reply #84 on: June 20, 2016, 12:52:34 am »
Your right, I had my end stop x-min y-min z-min,  Will this stop my z axis from raising the print bed 100mph?  z axis is super fast, almost broke my bed. I took the bed off for now, until I get this right..
 I'm sorry to be asking you so many questions, I am also googling a lot of info as well.
Thank you again

No problem, i'll answer the best i can.
I'm not sure if changing the z endstop fixes that, but shouldn't hurt to try it? Seems strange to me that z is moving so fast. On myp rinter, it's really slow when moving in Pronterface or in LCD controller. What is your speed setting in Pronterface?

soso2

  • Newbie
  • *
  • Posts: 18
    • View Profile
Re: FrankenCube v0.1 Its ALIVE!!!
« Reply #85 on: June 20, 2016, 06:47:30 am »
No problem, i'll answer the best i can.
I'm not sure if changing the z endstop fixes that, but shouldn't hurt to try it? Seems strange to me that z is moving so fast. On myp rinter, it's really slow when moving in Pronterface or in LCD controller. What is your speed setting in Pronterface?
[/quote]
Thanks again.
 Pronterface has speed settings? where would I find them?, I thought maybe it was the Step per mm, in the config h file?

spegelius

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 51
    • View Profile
Re: FrankenCube v0.1 Its ALIVE!!!
« Reply #86 on: June 21, 2016, 01:51:41 am »
The speed settings for X,Y and Z are at the top of the screen, at least on my Pronterface version (don't remember what).

The steps per unit setting tunes how much the stepper has to step the reach certain length, not how fast. The speed setting tells the stepper how fast to step. Different settings.

soso2

  • Newbie
  • *
  • Posts: 18
    • View Profile
Re: FrankenCube v0.1 Its ALIVE!!!
« Reply #87 on: June 24, 2016, 05:59:35 am »


Hey spegelius, I found the speed setting. Thanks
On the z axis, we have it as Z max, are we supposed to have reversed the motors direction? I just notice now from Dan picture, the black and green wires are reversed, i didn't see that and assumed,  all motors wired the same.. Is this right?
Thanks again.
[/quote]

spegelius

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 51
    • View Profile
Re: FrankenCube v0.1 Its ALIVE!!!
« Reply #88 on: June 24, 2016, 10:04:55 am »
I don't remember what i had to reverse, just try it, doesn't hurt.

soso2

  • Newbie
  • *
  • Posts: 18
    • View Profile
Re: FrankenCube v0.1 Its ALIVE!!!
« Reply #89 on: July 02, 2016, 07:50:49 am »


Got My Franked Up Cube, going, had to make a print bed, original bed fell off table.. printed 10mm calibration cube, everything looks good.. I like to have it print in the middle of the bed, anyone know how I can do this??

Thanks again Dan & Spegelius